click to enable zoom
loading...
We didn't find any results
open map
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen Prev Next

RM 0 to RM 1,500,000

We found 0 results. View results
Your search results

Satu B40 Satu Rumah

Posted by AHMAD on October 12, 2020
0

Ekuiti pemilikan dan pembelian aset hartanah melalui kaedah pinjaman terutama membabitkan kediaman berstatus mampu milik bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana di negara ini masih lagi di paras lemah. Ia berikutan beberapa kekangan terutama isu syarat pinjaman yang agak ketat adakalanya membebankan bakal pembeli.

Secara realitinya, walaupun dengan pendapatan bulanan isi rumah mampu mencecah hingga RM5,000, namun ia masih belum menjamin kakitangan awam dan swasta berkemampuan memiliki hartanah sekurang-kurangnya satu rumah sepanjang hayat untuk keluarga mereka.

Menurut Pengasas Kumpulan Anggun Armada Holdings dan Pengerusi Koperasi Hartanah Anggun Berhad (KOHAB) Datuk Rosdi Arifin, pihaknya mendapati hanya sekitar 39.9 peratus sahaja bumiputera mewakili pemilikan rumah mampu milik iaitu kediaman berharga sekitar RM250,000 hingga RM300,000 ketika ini.

Katanya, jumlah yang rendah itu disumbang oleh pelbagai faktor termasuk pembayaran pendahuluan dan beberapa caj tambahan yang dikenakan pada awal pembelian. Dan ia dianggap beban selain beberapa syarat ketat yang dikenakan kepada peminjam oleh pihak bank walaupun ia adalah pinjaman bercagar.

“Banyak perkara yang perlu dinilai dan dilihat semula secara keseluruhannya agar tidak menjadi faktor yang mampu menyebabkan usaha pemilikan hartanah bumiputera bagi golongan B40 terutama mereka yang tinggal di Lembah Klang ini gagal.

“Ini kerana ada beberapa faktor penting yang dianggap remeh dan kita masih lagi di takuk lama dengan tidak mampu berbuat apa-apa untuk membantu pemilikan hartanah ini selain dari memberi kesedaran mengenai kepentingannya kepada golongan B40 sebagai isu nasional.

“Dengan pendapatan sekitar RM5,000 dan tinggal di Lembah Klang terutama bagi yang sudah berkeluarga, ia masih tidak mampu untuk menampung komitmen kepada pemilikan hartanah khususnya kepada bumiputera.

MAHU setiap keluarga di Malaysia ada kediaman sendiri.
MAHU setiap keluarga di Malaysia ada kediaman sendiri.

“Kalau dilihat kepada satu sudut yang lain pula, kita dapati dari sejumlah 900,000 penjawat awam yang mempunyai kelayakan pinjaman perumahan, sekitar 60 peratus tidak mampu memiliki rumah kerana faktor kos asas pembelian sebagai satu kekangan. Ada juga diantaranya yang menganggap usia yang masih muda tiada keperluan memilik rumah sebagai alasan dan disinilah perlunya kesedaran. Sementara itu pekerja swasta pula bergelut dengan isu syarat pinjaman yang ketat,” katanya

Tambah beliau lagi, meskipun disokong beberapa insentif dan inisiatif yang diilhamkan oleh kerajaan untuk membantu golongan itu dalam pemilikan hartanah seperti Rumah MAWIP, PRIMA dan Rumah Selangorku, ia masih belum mencukupi. Ini disebabkan ramai pemaju perumahan baru menganggap ia tidak berbaloi dan berisiko tinggi dan harga yang ditetapkan oleh pihak kerajaan tidak menjamin keuntungan sebagai alasan.

“Dilema pemaju pula, ramai di kalangan mereka kurang berminat terhadap pembinaan rumah mampu milik disebabkan alasan risiko tinggi selain tidak menjanjikan keuntungan yang besar. Namun kita tidak menafikan ada lagi pemaju yang masih menyokong dan berminat kepada pembangunan rumah mampu milik berharga antara 200,000 ke 300,000 seunit.

“Sebagai salah seorang pemain industri, saya melihat bukan sekadar keuntungan sahaja yang perlu ‘dikejar’ oleh pihak pemaju. Membina kediaman mampu milik juga adalah tanggungjawab bersama dan ia juga perlu dianggap sebagai tanggungjawab sosial malah menjadi fardhu kifayah khususnya kepada kita sebagai umat islam.

“Selain mengambil inisiatif mewujudkan kesepakatan bersama beberapa rakan pemaju lain dengan tampil menjadi perunding korporat mereka, saya juga menjadi pemaju sendiri menerusi Kumpulan Anggun Armada Holdings, untuk memenuhi keperluan permintaan yang tinggi terhadap kediaman mampu milik daripada golongan berkenaan,” katanya.

RUMAH mampu milik bawah RM200,000 ke RM300,000 antara nilai rumah masih relevan untuk golongan B40.
RUMAH mampu milik bawah RM200,000 ke RM300,000 antara nilai rumah masih relevan untuk golongan B40.

Beliau turut mensasarkan misi untuk menjayakan sekurang-kurangnya satu keluarga dapat memiliki satu kediaman bagi golongan B40 dengan prinsip ‘satu keluarga satu rumah’ sebagai kempen kesedaran.

Rosdi berkata, bagi mendorong usaha itu serta menarik minat golongan B40 untuk memiliki rumah, pihaknya mewujudkan skim khas iaitu Skim Zero Deposit Plus menerusi pemilikan hartanah melalui koperasi dan KOHAB menawarkan lima manfaat tambahan yang dapat memberi kebaikan kepada pembeli hartanah itu sendiri.

“Skim Zero Deposit Plus yang diperkenalkan menerusi koperasi KOHAB, mensasarkan pembeli khususnya kelompok yang tidak berkemampuan atau tidak mempunyai simpanan untuk mampu memiliki hartanah tanpa dikenakan sebarang bentuk caj deposit sehinggalah ke peringkat mot.

“Mereka bukan hanya miliki hartanah dengan lebih mudah malah manfaat lain termasuklah dividen tahunan seumur hidup dan khairat kematian bernilai RM2,000 turut diberikan dan inilah yang termampu pihak kami berikan sebagai entiti koperasi bagi menjaga dan memberi manfaat kepada ahli koperasi di kalangan penjawat awam khususnya.

“Paling penting dalam konteks koperasi kami bawa sebagai model niaga hartanah baru dengan penyertaan pemaju untuk berkongsi bersama membuat kebajikan apabila menyediakan unit hartanah murah dan mampu milik, sementara pembeli pula bukan sahaja celik, tetapi bijak dalam hartanah apabila kediaman dibeli sebagai aset pelaburan,” katanya.

ANTARA projek terbengkalai yang telah berjaya dibangunkan sebagai pemaju perumahan dalam usaha penambahkan produk rumah mampu milik bagi keperluan B40.
ANTARA projek terbengkalai yang telah berjaya dibangunkan sebagai pemaju perumahan dalam usaha penambahkan produk rumah mampu milik bagi keperluan B40.

Menurutnya, ketika ini pihaknya turut bekerjasama dengan 80 pemaju dalam pelbagai projek mampu milik untuk dibangunkan dengan jayanya selain giat menjalankan projek pembinaan lebih dari 12 projek di antaranya adalah projek perumahan yang tertangguh dan terbengkalai untuk dibangunkan semula di seluruh negara sebagai pemaju perumahan bumiputera.

Mudah-mudahan sumbangan kecil ini mampu untuk menaikan lagi ekuiti pemilikan hartanah khususnya di kalangan bumiputera dengan lebih agresif lagi di masa hadapan di samping menyahut seruan kerajaan bagi menyediakan rumah mampu milik dengan lebih komprehensif.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 25 September 2020 @ 7:01 AM
kredit Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings